În Moldova ar putea fi deschise 10 platforme industriale în valoare de 100 de milioane de euro

Asociaţia Patronală din Industria Prelucrătoare (APIP) în colaborare cu Congresul autorităților locale din RM intenționează să deschidă 10 platforme industriale. Cu acest scop a fost lansat Programul de dezvoltare economică prin re-industrializare.

Managerul programului, Tatiana Dormenco, a relatat pentru agenția „INFOTAG” că programul este finanțat de către Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) cu scopul de a re-industrializa Moldova. În cazul punerii în aplicare a programului vor apărea 10 platforme industriale, construcția cărora va fi finanțată de GIZ. Valoarea lor totală constituie 100 de milioane de euro.

„Fiecare platformă se va întinde pe 15 hectare. Pe ele se vor afla hale gata pentru producere cu o suprafață de la 2 până la 10 mii m² cu toată infrastructura. Investitorii trebuie doar să aleagă hala potrivită. De-a lungul ultimilor șase ani au existat mai multe inițiative din partea investitorilor, care doreau să deschidă producere în Moldova, dar în condiții de lipsă a spațiilor industriale și a infrastructurii necesare, ei au renunţat la această idee”, a spus ea.

Tatiana Dormenco a spus vineri că a avut loc al doilea tur de consultări publice cu reprezentanții autorităților locale pentru a identifica teritoriile unde pot fi construite platformele.

„Crearea lor înseamnă locuri de muncă noi care vor aduce în buget impozite, vor da un impuls pentru producția industrială și dezvoltarea economică în general. Noi deja am văzut câteva exemple bune la Bălți, Chișinău, în satul Albinețul Vechi, raionul Fălești. Noi suntem deschiși pentru schimb de experiență, de opinii în scopul realizării programului”, a spus reprezentantul GIZ, Veaceslav Șutchevici.

Potrivit spuselor președintelui APIP, Marin Ciobanu, în decurs de șase ani de activitate au apărut 11 subzone, 3,25 mii de locuri de muncă noi, de asemenea, au fost semnate contracte noi, care prevăd crearea încă a 7 mii de locuri de muncă.

„Sute de companii străine au dorit să vină în Moldova, să arendeze un spațiu și să înceapă producerea, dar nu să construiască de la zero, investind milioane de euro. Este necesar să le creăm aceste platforme. Recent am fost la Berlin și am discutat cu funcționarul german posibilitatea finanțării programului și am primit sprijinul lor, dar în așa fel ca banii să fie alocați direct pentru realizare, și nu prin Guvern”, a spus Marin Ciobanu.

Sursa: agrobiznes.md