Grație suportului Ambasadei Poloniei în Republica Moldova, în special a dlui Maciej Kowalczyk, la 14 aprilie reprezentanții Zonei Economice Libere „Bălți” și APIP, au avut ocazia să participe la o conferință online pe tema modului de funcționare a zonelor economice libere în Uniunea Europeană.
Partea poloneză a fost reprezentată de Maciej Kowalczyk, Secretarul Ambasadei Poloniei în Republica Moldova pentru probleme politice și economice, Daniel Łuszczyn, Departamentul de achiziții și servicii pentru investitori, Lodz Special Economic Zone.
La ședință au participat Ion Tornea, Director Executiv al APIP, Dorina Margine, Vice-Administrator al ZEL „Bălți”, Alexandru Bordeianu, Director financiar ICS Dräxlmaier SRL, Marcel Chetrari, Șef Secție Import-Export, Dräxlmaier SRL.
Evenimentul a demarat cu o prezentare a ZEL „Bălți” și a Zonei Economice Speciale din Lodz (Polonia).
Daniel Łuszczyn a împărtășit din experiența de dezvoltare a zonelor speciale din țara sa cu referire aparte la cea din Lodz, manifestând deschidere spre eventuale posibilități de colaborare. Oficialul a lansat și o invitație reprezentanților ZEL „Bălți” și APIP în vederea efectuării unei vizite în Polonia, pentru o mai bună documentare și un schimb de bune practici.
Subiectele predilecte ale ședinței au vizat, de asemenea, statutul zonelor economice libere pe teritoriul UE și modul de funcționare al acestora; politicile investiționale; avantaje și beneficii oferite investitorilor; procedurile vamale pentru operațiunile de import și export în zonele libere industriale ale comunităților locale.
În momentul de față, în spațiul european activează peste 100 de zone economice libere, dintre care 16 sunt amplasate pe teritoriul Poloniei. Zona specială din Lodz este cea mai mare din Polonia, cu peste 506 proiecte investiționale, peste 5 miliarde de euro investiții atrase și 75 mii de locuri de muncă.
Începând cu anul 2018, regimul de Zonă Liberă s-a extins pe tot teritoriul Poloniei. Respectiv, în funcție de nivelul de dezvoltare al regiunii în care sunt amplasate proiectele investiționale, companiile pot beneficia de scutire de la plata impozitului pe profit în mărime de la 25 % până la 40 % din suma investiției, pe o perioadă de 10, 12 sau 15 ani.