Președintele APIP participă cu discurs în cadrul Forumului de afaceri Moldo-German 2021

În data de 29 septembrie a avut loc ”Forumul de afaceri moldo-german”, care a fost inaugurat de Președinta țării, Maia SANDU, și omologul ei german, Frank-Walter STEINMEIER. Evenimentul a avut loc în cadrul vizitei oficiale a președintelui Republicii Federale Germania în perioada 29-30 septembrie 2021.

 

La Forum a fost pusă în discuție starea actuală, perspectivele de cooperare economică bilaterală și crearea condițiilor favorabile pentru dezvoltarea comerțului, cu accent pe necesitățile pe care le au companiile în stabilirea unor legături de business eficiente.

 

La eveniment au fost prezenți antreprenori și reprezentanți ai asociațiilor de business din cele două țări. Dl Marin CIOBANU, Președintele APIP concomitent Administratorul Principal al ZEL Bălți, a avut un discurs în care a reușit să facă o retrospectivă și să enumere rezultatele obținute în urma colaborărilor de succes cu companiile germane, în același timp să puncteze obiectivele pentru viitor. Publicăm mai jos integral discursul susținut de dl CIOBANU, și anume:

 

Este o mare plăcere și o onoare pentru noi să primim vizita președintelui federal și a delegației sale de afaceri. În calitate de conducător al celei mai mari zone economice libere din Republica Moldova, unde se află în principal investitori germani, care au investit circa 160 mln. Euro și au creat peste 8.000 de locuri de muncă, un singur lucru este clar pentru mine:

 

Impactul negativ al corona virusului asupra a numeroase economii naționale și izbucnirea unei crize economice globale erau practic inevitabile. Perturbarea lanțurilor globale de aprovizionare are impact major asupra sectoarelor industriale și logistice.

 

Lanțurile de aprovizionare trebuie să fie revizuite, consolidate și regândite. Țările care sunt mai competitive și care oferă un mediu de afaceri mai atractiv și stimulente fiscale suplimentare vor putea beneficia de investiții în noi locații pentru lanțul de aprovizionare.

 

Pe parcursul ultimului deceniu, zonele economice libere din Moldova s-au dovedit a fi un instrument eficient pentru a atrage ISD și pentru a stimula dezvoltarea industrială a țării. Contribuția zonelor economice libere la dezvoltarea economiei naționale este în creștere.

Un factor important pentru competitivitatea unei țări este forța de muncă calificată. De cele mai multe ori, acest factor este mai important decât stimulentele fiscale. La cererea rezidenților noștri, am început în urmă cu trei ani să formăm tineri în mod german, în sistemul de învățământ dual, prin intermediul Colegiului de Inginerie nou înființat.

 

Colegiul este una dintre cele mai bine echipate instituții de învățământ din țară și oferă studenților o gamă mai largă de competențe. Pentru noi, sistemul de învățământ dual este important pentru că prin acest sistem există o sincronizare între cererea de pe piața muncii și oferta din sistemul de învățământ.

 

Ministerul Educației și Cercetării împreună cu Societatea pentru Cooperare încearcă să transfere sistemul de învățământ dual în toate școlile și colegiile profesionale. Mâine veți avea ocazia să vedeți colegiul, dar și să vă întâlniți cu studenții noștri.

 

Pe platforma asociației noastre, în afară de fondarea colegiului, am dezvoltat mai multe proiecte împreună cu membrii noștri, chiar și în numele Ministerului Economiei și cu finanțarea GIZ, am scris strategia de industrializare a țării pentru următorii 12 ani, în care a fost adusă multă experiență germană.

 

Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare a înființat clusterul auto, unde este implementat și programul de dezvoltare a furnizorilor locali.

– Legături cu companii internaționale (IMM-uri)

– Accesul la furnizori internaționali și lista de clienți (IMM-uri)

– Posibilitatea de a înlocui importurile cu produse locale (TNC)

– Competitivitate ridicată și economii de costuri (TNC)

La începutul lunii octombrie se preconizează deschiderea centrului de formare inter-companii cu donatorul internațional.

 

Începând din 2011, Centrul pentru Migrație Internațională (CIM), în numele Ministerului Federal pentru Cooperare Economică și Dezvoltare (BMZ), sprijină organizațiile de migrați prin oferirea de consiliere, formare profesională continuă și oportunități de relaționare, granturi financiare și plasarea de personal calificat pentru proiecte orientate spre dezvoltare în țările partenere. Unul dintre obiectivele CIM este de a sprijini experții și managerii în utilizarea know-how-ului și a contactelor lor din Germania pentru a iniția schimbări în țările lor de origine.

 

Experții care se întorc în țară construiesc punți între Germania și țările de origine, prin care circulă cunoștințele și know-how-ul¸ aceștia aduc astfel o contribuție semnificativă la dezvoltarea socială și economică. CIM promovează angajamentul politic de dezvoltare al multor astfel de “constructori de poduri”. Promovarea individuală a CIM oferă un impuls selectiv de dezvoltare prin transferul de know-how către organizații și mediul lor. Este o măsură de activare și integrare profesională.

 

 

În acest context, sperăm ca și Republica Moldova să devină partener în acest program în viitorul apropiat. Mâine voi înmâna o scrisoare oficială președintelui.”