Planul de 100 de milioane de euro. Nemții sunt gata să contribuie la reindustrializarea Moldovei

Deputați din Bundestagul Germaniei, dar și oficiali din cadrul Cancelariei și Ministerul de Externe s-au arătat interesați și sunt gata să susțină un Program Național de Dezvoltare Economică prin Reindustrializare a Moldovei Reprezentanți ai autorităților germane, de la deputați din Bundestagul Germaniei la oficiali din cadrul Cancelariei și Ministerul de Externe și-au exprimat susținerea și dorința de a contribui la finanțarea Programului Național de Dezvoltare Economică prin Reindustrializare (PNDER), elaborat de APIP (Asociația Patronală din Industria Prelucrătoare).

 

Aceasta presupune construcția în Republica Moldova a 10 platforme industriale, similare celor de la Zona Economică Liberă Bălți, în alte 10 raioane, în valoare totală de 100 milioane de euro.

 

Potrivit unui unui comunicat de presă al ZEL Bălți, în perioada14-16 martie, administratorul Marin Ciobanu, a efectuat o vizită oficială în orașul Berlin, Germania, în cadrul căreia a reușit să pună bazele unei colaborări economice cu nemții. La uzina Draexlmaier din Bălţi lucrează circa peste 3.000 de angajaţi, din care 1.800 de la sate w 3/13/2019 Planul de 100 de milioane de euro.

 

Administratorul ZEL Bălți a purtat discuții cu președintele Comisiei pentru afaceri europene a Bundestag-ului german, Gunther Krichbaum, membru al comisiei pentru politica externă și a comisiei pentru cooperare dezvoltare economică, cu Manfred Grund, președintele Forumului Germano-Moldav, deputat din partea SPD, cu Doctor Fritz Felgentreu, precum și cu fostul Secretar a Ministerului Apărării, deputat în Bundestag, Prof. Dr. Pflueger.

 

„Partea germană a ținut să sublinieze că, dacă situația din sistemul bancar moldovenesc nu se va regla, iar problema „miliardului” nu va fi soluționată atunci „Guvernul Republicii Moldova nu va primi niciun euro”.

 

Zona Economică Liberă „Bălți” a fost lansată la 26 mai 2010, pentru o perioadă de 25 ani și reprezintă a șaptea zonă economică liberă din Moldova. Actualmente 48 de companii rezidente activează în cadrul ZEL, salariul mediu oferit angajaților fiind de circa 6.760 de lei, iar contribuțiile la bugetul de stat – peste 80 milioane de lei.

Sursa: www.mold-street.com