Vizită de studiu a echipei proiectului TechZone la Buchen și Würzburg, Germania

În perioada 25-29 aprilie 2022, echipa proiectului „Centrul de Instruire Inter-Companii” (TechZone), implementat de ZEL Bălți, cu suportul proiectului „Promovarea Învățământului Profesional Tehnic pentru o Economie Verde”, finanțat de Ministerul Federal German pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (BMZ) și Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare, și implementat de Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ), s-a aflat într-o vizită de studiu la două centre similare de instruire din localitățile Buchen și Würzburg, Germania: Überbetriebliche Ausbildungswerkstätte Buchen (ÜAB) și Kunststoff-zentrum Würzburg. Centrele de instruire inter-companii sus-numite sunt specializate pe prelucrarea plasticului și a metalelor.

Scopul vizitei a constat în familiarizarea echipei din Republica Moldova cu formarea profesională, specifică învățământului dual, fiind prezentat, de asemenea, programul educațional al ÜAB și SKZ; precum și modul de colaborare a centrului de instruire cu agenții economici interesați de formarea inițială a elevilor în sistemul dual și formarea continuă a angajaților.
Colaborarea cu ÜAB a fost posibilă prin intermediul grupului OKW din Buchen, care lucrează de mai mult timp cu echipa de proiect TechZone.
Expertul responsabil pentru vizita de studiu în cadrul proiectului TechZone, Viorica Corlat-Țurcan: “Suntem foarte bucuroși că acest schimb de experiență, respectiv transfer de Know-how, a putut avea loc. Cel mai important lucru pentru noi este să înțelegem cum funcționează comunicarea dintre comunitatea de afaceri și centrele de instruire inter-companii pentru a putea răspunde țintit necesităților pieței muncii”.
Directorul general al ÜAB Buchen, Stefan Kempf : “Și noi, la rândul nostru, beneficiem de acest schimb de experiență, deoarece ne reînnoim viziunea asupra activității noastre de formatori și aflăm mai multe informații și opinii din exterior. Vom continua să susținem activitatea colegilor noștri din Republica Moldova.”
Centrul de Instruire inter-companii Buchen este o asociație obștească ai căror membri sunt IHK Rhein-Neckar (Camera de Comerț și Industrie) și 40 de agenți economici din regiunea Neckar-Odenwald.
Instruirea inter-companii este parte a instruirii practice la întreprindere, acestea completându-se reciproc. Conform § 22 și 27 a Legii cu privire la învățământul profesional-tehnic (BBiG), dar și §§ 23 și 26a a Regulamentului meseriilor meșteșugărești (HwO), unui agent economic i se permite instruirea elevilor în învățământul dual numai dacă există un centru de instruire complementar, care poate prelua instruirea conținuturilor ce nu pot fi oferite în cadrul stagiului de practică la agentul economic partener în dual. În vederea echilibrării conținuturilor programelor de studii duale, au fost create centrele de instruire inter-companii.
De cele mai multe ori, motivul pentru care agentul economic trimite elevul la instruire este lipsa echipamentelor (de exemplu freze și echipamente de strunjit convenționale).