La Chișinău a avut loc cea de a doua ediție a „Automotive & Mechatronics Cluster Days”. Eveniment organizat de APIP.

În perioada 14-15 noiembrie 2019, la Chișinău s-a desfășurat cea de a doua ediție a Automotive & Mechatronics Cluster Days” – eveniment dedicat industriei automobilistice, aspectelor legate de mecatronică, clusterizare, cercetare și dezvoltare (R&D), unde au participat peste 50 de vorbitori din mai multe țări și peste 1000 de antreprenori, investitori, importatori, finanțatori.

 

Ediția din acest an a avut loc în cadrul Moldova Business Week 2019 și organizat în parteneriat cu Zona Economică Liberă Bălți și Agenția de Investiții a R. Moldova. „Automotive Cluster Days este o platformă unică pentru stabilirea conexiunilor reciproc avantajoase între companiile multinaționale care produc piese auto și potențialii furnizori locali și internaționali în cadrul industriei auto, în 2019 evenimentul este orientat către un segment mai restrâns, cu accent pe mecatronică.

 

Mecatronica a devenit soluția pentru multe produse și procese diferite. Sistemele moderne au a atins un nivel ridicat de complexitate care ar fi fost imposibil de imaginat, folosind metode tradiționale. Mecatronica integrează domeniile clasice ale mecanicii asistate de computer, electrotehnicii și ale ingineriei precum și ale tehnologiei informaționale pentru a stabili principiile de bază pentru o metodologie de proiectare contemporană.

 

Cu toate acestea, investițiile în acest domeniu se confruntă cu multe obstacole și riscuri, în special marcate de intensificare a concurenței fără precedentPrin urmare, chiar și în Republica Moldova este necesară crearea unei platforme de cooperare între companii, prin consolidarea rețelelor de furnizori și producători de produse finite în termeni ce privesc reducerea costurilor, modernizarea, diversificarea și creșterea calității de producție.

 

Riscurile și barierele menționate mai sus pot fi depășite prin clusterizare, deoarece schimbul de know-how, elaborarea obiectivelor comune și concentrarea pe propriile puncte forte sunt acele caracteristici care disting clusterele între ele.

 

Astăzi, inovațiile sunt dezvoltate printr-o strânsă colaborare între instituțiile cheie și companiile interesate. Partea dificilă a acestui proces constă în identificarea unui partener de încredere. Clusterele oferă remarcabile oportunități pentru acest lucru, deoarece creează un mediu în care se promovează proximitatea, familiaritatea și menținerea cooperării.

 

De asemenea, conectarea furnizorilor locali la corporațiile transnaționale (TNC) va genera o creștere a numărul de locuri de muncă și va încuraja dezvoltarea competențelor locale, transferul de tehnologie și furnizarea de capital pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) locale.

 

Obiectivele evenimentului „Automotive & Mechatronics Cluster Days” sunt:

  • Crearea unei platforme pentru stabilirea conexiunilor reciproc avantajoase între companiile multinaționale producătoare de piese auto și potențialii furnizori locali și internaționali din industria auto;
  • Înlocuirea importurilor pentru corporațiile transnaționale (TNC) care realizează proiecte de investiții în Republica Moldova;
  • Asistența TNC-urilor în procesul de căutare a furnizorilor;
  • Creșterea competitivității IMM-urilor din industria auto;
  • Facilitarea unui flux crescut de informații și transfer de tehnologie;
  • Eliminarea barierelor tehnice;
  • Stabilirea de noi oportunități de afaceri;
  • Diseminarea informațiilor despre furnizorii locali.

 

 

Ținem să mulțumim partenerilor noștri la organizarea acestui eveniment și sponsorului nostru general, Vinăria „PURCARI”.