Premieră pentru Moldova! Statul ar putea subvenționa afacerile în industrie

Persoanele care vor deschide afaceri în domeniul industrial vor beneficia de subvenții din partea statului, potrivit unei strategii de industrializare a țării, elaborată de economiști.

 

Aproximativ 1500 de întreprinderi noi vor fi create în țara noastră, în toate domeniile industriei, în următorii zece ani. Asta prevede proiectul unei strategii de industrializare a țării, elaborat de Ministerul Economiei. Dacă documentul va fi aprobat de Guvern și implementat în 2019, atunci deja peste cinci ani ponderea industriei în Produsul Intern Brut al țării va crește cu 5 la sută și va constitui 20 la sută. Ce soluții oferă această strategie? Și ce măsuri trebuie să întreprindă Guvernul pentru a atinge obiectivele propuse? La aceste întrebări au răspuns, în cadrul emisiunii  „ATITUDINI”, Marin Ciobanu, preşedintele Asociaţiei Patronale din Industria Prelucrătoare și expertul economic, Veaceslav Ioniță.

 

-Ce factori împiedică dezvoltarea sectorului industrial? 

-Mulți ani am crezut că cea mai importantă componentă a dezvoltării industriale sunt resursele financiare. Dar nu este așa.  Bani în economie sunt, nu avem însă investiții directe în industrie. Din ce cauză? Investitorii care au venit în zonele economice libere aveau deja piațe de desfacere, aveau asigurate vânzările. În contextul investițiilor străine directe sunt importante tehnologiile și piața de desfacere.  O altă problemă este productivitatea mică a angajaților. La noi un angajat produce, anual, 500 mii de lei, în întreprinderile autohtone și un milion de lei – în întreprinderile străine. În aceste condiții, nu poți plăti salariu mare și nici nu poți crește productivitatea. Statul trebuie să le ceară investitorilor să investească în tehnologii.

 

-Ce soluții propune strategia?

Moldova a avut o strategie pentru perioada 2016-2015, care a avut un conținut declarativ. În decurs de 10 ani, chiar dacă era prevăzut ca ponderea industriei în PIB să crească de la 14,8 % la 20%, am avut o descreștere de la 14,8%  la 14,2 %. Noua strategie are un plan de acțiuni bine determinat, împărțit în trei etape. Pentru implementarea acțiunilor prevăzute, în decurs de patru ani, vom avea nevoie de 50 de milioane dolari.

 

-De unde vom lua această sumă?

Banii vor fi obținuți în urma implementării mai multor programe, cum ar fi crearea centrelor de renovare și transfer tehnologic în nordul, centrul și sudul țării. De asemenea, ne propunem să interconectăm companiile mici și mijlocii la corporațiile internaționale.  Vrem să producem în Moldova componente pentru industria automotive. În acest mod, vom putea intra în lanțul valoric de producere a automobilelor. Prin așa exercițiu a trecut Cehia, Macedonia, Serbia. De aici vom avea primii bani.

 

-Ce condiții vor fi asigurate pentru crearea companiilor noi în industrie?

Strategia prevede interconectarea companiilor și start-up-urilor, crearea fondului de investiții în industrie, așa cum există în agricultură.  Dacă oamenii vor să investească, pot fi gândite programe de genul ”PARE 1+1”. Dacă agentul economic investește 30 de mii de euro, atunci să aibă posibilitatea să primească subvenții în sumă de 30 de mii de euro.

 

-Ce le vom oferi investitorilor străini, potrivit strategiei?

Problema este că noi importăm de trei ori mai mult decât exportăm. Trebuie să rezolvăm aceasta problema. Statul trebuie să le spună companiilor mici: vă creștem, prin implementarea diferitor tehnologii, ca voi să puteți lucra cu companiile naționale. Și astfel, vom reduce importul.  O companie mică, care a fost ajutată să se dezvolte, va reuși să coopereze cu companii multinaționale. Astfel, va asigura piața locală cu produse și va putea exporta. În acest mod va fi redus importul.

Detalii aflați din emisiunea ”ATITUDINI”.

Autor: Maria Dimineț

sursa: www.sputnik.md